nedelja, 3. januar 2016

Prehrana pozimi

Sadno presni eksperiment se je nehal in neke rezultate imam. Obljubljeno zdravje se je sicer res pojavilo a ni bilo popolno. Če povzamem, naj rečem, da sem imela res malo težav, največ s preveč sladkorja in zgoščeno krvjo, kar se je poznalo na menstrualni krvi in počutju ter gibanju. Tudi občasen porast glivic sem zaznala.

Zakaj me zebe?


Zanimivo je, da ko sem začela spet s kuhano hrano, so se mi začele težave kot so razna vnetja po telesu, predvsem v grlu, glavi, živčevju. Vsakič, ko v jesenskem in zimskem času jem zjutraj presno sadje, me potem do kosti zebe in se sploh ne morem ogreti. Te skrivnosti še nisem razvozlala.

Hrana pozimi


Odločila sem se, da zopet poskusim s kuhano hrano. Pečeni sem se povsem odrekla iz več razlogov. Pečena hrana mi dela resne težave in zbolim. Takoj dobim migrene, sem dehidrirana, pade mi imunski sistem. Prebava je otežena, izločanje blata težko, neredko se pojavijo driske in kisel vonj blata. Ko sem preučevala pečenje sem zasledila, da se pri pečenju, sploh pri mesu, pojavljajo strupeni plini, ki zastrupljajo telo. Vnetja so zastrupitve. Najbolj me skrbi, da imam zadnje čase vnet živec, ki povezuje oko, zob in uho. Teh težav pri presni hrani ni bilo.

Hrana na žlico, enolončnice mi sedaj teknejo. Pogrejejo me, dobro se počutim, moti me le to, da zdravje ni popolno. Najbolj mi ustreza, da jem zraven še presno hrano. Obvezno kombiniram še z divjo hrano. V tem času, ko zunaj ni več divje sveže hrane razen zvezdice, uporabljam sušeno, ki jo namočim. Seveda sem jo nabrala preko leta. Če jem presno posebej, me zebe.

Dobra klet je zlata vredna. V naši kleti je hrana sveža in ne gnije, ne plesni. Klet je v zemlji in ni betonirana. V njej je konstantna temperatura. Je zračna in suha. V njej so kakiji odlično dozoreli medtem, ko so drugim ljudem v okolici splesnili ali zgnili.

Namočena, nakaljena semena in oreščki. Odlični so za jest samostojno ali kot osnova za veganske torte, jedi, enolončnice.

Veganska pica: nakaljena kuhana in miksana pšenica kot testo - plast kuhane repe, bučke - narezane vložene kumarice - omaka iz blanširanega paradižnika, čebule in gobic - na vrhu pa rukola.

Podarjeni domači oreščki in rožič - hvala donatorju.

Kuhan krompir z maso iz oreščkov, celimi mandlji, granatnim jabolkom in sveže nabranimi trobenticami.

Veganski žganci: skuhala sem krompir in mu dodala namočeno ter mleto divjo zelenjavo ter zelišča (meta je ključna za okus). Zalila sem jih z juho od  bučke.

Žganci kot  zgoraj z bučno omako s peteršiljem.

Bučna enolončnica s  sveže nabranimi trobenticami in marjeticami.

Veganska francoska solata: kuhan krompir, bučka, ohrovt z majonezo. Majoneza je narejena iz oreščkov, avokada in zelišč ter malo himalajske soli. Sol sem uporabila izjemoma, saj mi povzroča slabo delovanje ledvic ter visok pritisk.

Krompir z ohrovtom in mandlji.


Ena od štirih fil - okusov za novoletno torto. Namočena lanena semena in granatno jabolko.

Novoletna torta je sestavljena iz veliko sestavin, testo je narejeno ena plast iz pšenice, druga iz polente. File so narejene iz raznih oreščkov, dodanega sadja, začimb. Vse je lepo zloženo v plasti in okrašeno s svežim sadjem. Je izjemno hranljiva in nasitna.

Košček novoletne torte - izgleda kot klasična. Meni je bolj mila, ker se potrudim uskladiti vse okuse v neko pravo ravnovesje (sladko, grenko, kislo, slano).
Pri hrani sem opazila še nekaj. Najbolj mi tekne, najbolj počasi jo uživam in najboljša prebava ter občutek v želodcu je, ko so vsi okusi v isti hrani v harmoniji - kislo, sladko - slano - grenko. Te okuse pa dosegam izključno s  samo hrano in ne z dodajanjem sladkorja, kisa ali soli, tega ne uporabljam.

Ni komentarjev:

Objavite komentar