Kot ste brali v prejšnjem članku o B12, sem ugotovila, da je moj dejanski problem delovanje trebušne slinavke in prevelike količine sladkorjev v krvi. Posledično sem lačna, premalo imam sladkorjev v celicah in kljub hrani, večji količini, sem oslabela. Zato sem se odločila narediti preizkus s stročnicami in podobnimi rastlinami. Ta preizkus še traja, imama pa neke osnovne rezultate.
Najbolj se mi je obnesel adzuki, ki je vigna - azijska stročnica. Potem sledijo temni fižoli, rdeči in pisani fižoli. Ti mi sladkor zbijejo iz. ga ne povečajo. Medtem ko se niso dobro obnesli svetli in beli fižoli. Grahi so absolutno presladki za mene. Obnese se še čičerika in pa presenetljivo soja. Črno sojo še iščem, če jo kdo ima, se priporočam. Hvala tudi vsem, ki sodelujete pri mojih eksperimentih in mi pomagate z domačimi pridelki, fižoli, ki jih vidim prvič in so stare sorte. To je šele super. Zdaj zbiram semena.
Svoje poglavje pa so lonci za kuhanje. Namreč stročnice zaradi alkaloidov ni lahko skuhati, jih je pa treba obvezno. Sem jedla tudi surove nakaljene, pa tega ne priporočam, počutje se mi je kmalu zelo poslabšalo, telo se je zastrupljalo.
Zdaj izumljam razne načine, kako stročnice čimbolje prekuhati, o tem pa kasneje, ko se dokopljem do kakovostnih loncev. Do zdaj sem uspela preizkusiti lonce in ponve raznih proizvajalcev in še najbolj so se obnesle litoželezne ter aluminijasta posoda z debelim dnom pa kotel za na ogenj. Moderna posoda z nekimi premazi, kamni in podobno pa se ni obnesla. Kar nekaj hrane sem zaradi tega vrgla proč. Če se zažge, tega nikar ne uživajte, saj je enako, kot če bi v sebe vnesli strupe. Kuham na majhnem ognju po nekaj ur, včasih cel dan in potem še prepražim hrano, da je v njej čim manj vode. Tako me stročnice ne napenjajo in mi dajejo moč, energijo, prebava je odlična in enkratna. Več pa po končanem eksperimentu.
Za pokušino pa še recept:
Izberete lahko 250 g belega ali borloti fižola. Za hitrejšo pripravo lahko uporabite konzerve, ki se pri meni niso obnesle, saj sem po tej hrani lačna. Medtem, ko če kuham naravne suhe fižole pa se nasitim.
Kuhajte na zelo majhnem ognju 2 - 5 ur. Posoda mora biti zaprta s pokrovko. Nato odcedite vsebino in prepražite do suhega, lahko skupaj z rdečo peso, olivami, kaprami, hrenom, koruzo ali gobicami. Pri tem imejte v mislih, da gobice nimajo sladkorjev, koruza pa jih ima ogromno. Včasih skuham fižole skupaj s krompirjem ali korenčkom. Če želite maščobe, lahko dodate oreščke ali avokado. Za sol pa uporabljam alge.
|
Črna juha: fižoli, avokado, alge, oreščki in malo aktivnega oglja. |
|
Fižol s koruzo in čebulo. |
|
Čičerika, korenček, bel fižol, kapre in hren. |
|
Bel fižol, rdeča vložena pesa in hren. |
Ni komentarjev:
Objavite komentar