Do sedaj lahko rečem, sem ugotovila, da je hrana močno povezana z mojim počutjem in zdravjem.
Hranila in živila
Spoznala sem nekaj pomembnega; hrana mora vsebovati tako hranila kot živila, ki imajo biološko vrednost. Brez tega je hrana prazna, ne daje mi energije za življenje in delo, sem utrujena, dovzetna za bolezni in brezvoljna. Vsekakor je takrat pojem preveč in nima učinka, zdi se mi bolje, da je sploh ne bi užila.
Raziskava magistrske naloge
Želim si tudi magistrsko nalogo delati na področju vpliva presne hrane na počutje in zdravje ljudi. Kako se bom tega konkretno lotila sedaj raziskujem. Hvaležna sem profesorici Trnavčevičevi, da si je vzela čas zame in mi pomaga na tej zanimivi in zahtevni poti.
Za raziskavo potrebujem veliko presne sveže hrane, največ sadja in nekaj zelenjave. Vesela bom vsakršne pomoči in donatorstva.
Že nekaj let delam na tem, da bi na različnih koncih vzgojila lastno sadje in zelenjavo, a je to dolgoročni vložek, ki zahteva veliko potrpljenja, znanja in sreče z vremenom ter lastniki zemlje. Zato si močno želim imeti nekje v hribih lastno zemljo, odmaknjeno od civilizacije, v miru z lastno čisto vodo.
Zgodovina moje prehrane
Ozreti se nazaj v zgodovino prehranjevanja je zanimivo. Še posebej, ker so s tem povezani tudi učinki in uspešnost.
Moji predniki so se večinoma prehranjevali z mesom in mlečnimi izdelki ter kuhano, predelano, vloženo, rafinirano hrano. Kar nekaj je bilo dehidrirane hrane, kruha in stročnic. Tudi mene so prehranjevali tako, že v maternici in kasneje, ko sme rastla. Rastla sem zelo hitro. Imela sem hude napade sinusov, angine, zelo krhke a debele kosti, veliko zvinov, zlomov, težko sem se gibala. Največ me je zanimalo znanje, pogovori z modrimi starejšimi in narava, v katero sem venomer uhajala in skušala bivati kar tam, v gozdu. Oboževala sem živali in se od njih učila. Danes sem za te izkušnje vesela.
Vegetarijanstvo
Že kot otrok nisem hotela jesti mesa. Po njem mi je bilo pogosto slabo in sem bruhala. V najstniških letih sem ga nehala jesti, razen rib in morskih sadežev in sem se začela prehranjevati vegetarijansko. Zelo sem bila navezana na mlečne izdelke vseh vrst, še posebej na sire. Tudi tiste, najbolj smrdljive.
Pri šestindvajsetih sem tako resno zbolela, da bi se lahko moja pot takrat tudi končala. Odločila sem se živeti, zato sem se poglobila v literaturo o zdravi prehrani. Naletela sem na knjigo, ki se je še spominjam vendar se žal ne spomnim naslova. Iz nje še danes črpam znanje, ki mi koristi pri ohranjanju zdravja. Takrat sem prešla na presno hrano, svežo, brez dodatkov. Pozdravila sem si bolezni in se obnovila tako, da sem veljala za medicinski čudež. Od takrat naprej je moja zdravnica bolj svetovala tak način prehranjevanja kot tablete. Ko sem zašla kasneje v čustvene težave v partnerstvu, sem na tak način prehranjevanja pozabila, začela sem se zopet basati z mlečnimi izdelki in kruhom predvsem. Dokler nisem drugič zbolela tako, da mi zdravniki niso mogli več pomagati.
Zakaj je tako, sem izvedela v knjigi
Kitajska študija : najcelovitejša kdajkoli izdelana študija o prehrani
in osupljivih posledicah prehrane ter hujšanja na dolgoročno zdravje /
T. Colin Campbell in Thomas M. Campbell II. ; [prevod SITIS]. Ta knjiga je bila zame šok in prelomnica tako v razmišljanju kot tudi življenju.
Veganstvo prvič
Kaj veganstvo pravzaprav je si vsak po svoje razlaga. Preden sem se odločila za to pot, sem dve leti preizkušala na sebi različne vrste prehranjevanja, od klasične, vegetarijanske do veganske. Najbolj se mi je obnesla veganska, vegetarijanska pa mi je povzročalo simptome, ki so mi povedali, da z mojo prebavo in telesom nekaj ni v redu. Med tem časom sem dojela, da moram študirati vse vrste znanstvene in strokovne literature, če hočem razumeti delovanje svojih celic, svoje potrebe v skladu z genetiko, ki mi jo narekuje DNK, da bom razumela reakcije mojega telesa. Hkrati sem spoznala, da to ni dovolj, da moram razumeti tudi rastline, biologijo, fiziko, kemijo in celo psihologijo, če hočem zaživeti polno, srečno življenje v večnost. Srečala sem se z mnogo neresnicami in namernimi zavajanji s strani sistema ter industrije v imenu dobička. Tako sem se odločila tudi za študij Upravljanja trajnostnega razvoja. Tik pred magistrsko sem ugotovila, da je najboljši ekonomist tisti, ki zna upravljati svoje telo tako, da živi zelo dolgo (večno). Seveda je to zaenkrat teza ali pa preprosto želja. Rezultate bo prinesel čas.
|
začela sem jesti vegansko, imela sem še hude zdravstvene težave in 85 kg (2011) |
|
V dveh letih prehranjevanja z rastlinsko hrano, sem pozdravila večino bolezni, si rešila življenje in shujšala za 40 kg - skoraj za polovico. Jedla sem surovo, kuhano, pečeno, vloženo, dehidrirano in tudi nekaj predelane hrane. Verjela sem, da je tako v redu, saj se je moje življenje močno spremenilo na bolje. Zdravniški izvidi so pokazali neverjetne rezultate. Vendar, da se mi je izboljšala kri, sem morala obvezno vključiti v prehrano divje, samonikle rastline. Glede tega toplo priporočam knjige Tomaža Petauerja.
|
sok iz divjih rastlin in sadja |
|
|
|
divja solata, ajvar, omaka iz semen, kokosa, sezama, lanu in česna |
|
juha s krompirjem, ječmenom in bučkami - zeljna solata s papriko in paradižniki |
|
kisana repa - omaka iz zelenjave in semen ter oreščkov |
|
zelje in nakaljena pšenična semena s papriko in peteršiljem |
|
rukola s feferoni in mlado čebulo |
|
cvetovi dimeka, maline (plodovi in listi), kopriva in ribez |
|
kaljena pšenica tudi pozimi (pšenična trava za solato in sočenje) |
|
zeliščni hladni namok (čaj) |
Veganstvo drugič
Ko sem se nekaj časa tako prehranjevala in je teža izginjala, vračalo se mi je zdravje, kri je postala res dobra, sem bila zadovoljna. Po nekaj časa pa sem ugotovila, da to še ni to. Nekaj težav, ki jih prej nisem videla, ker so bile druge večje, ni izginilo, kar vztrajale so. To je bil znak, da še vedno nekaj ne delam prav.
Kaj, mi je povedala knjiga Prehrana 80/10/10. Sedaj to raziskujem, neki rezultati pa se že kažejo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar