sreda, 24. junij 2015

Primorska hrana

Danes je prekrasen sončen dan po burni in nevihtni noči. Prikolica je ječala in se zibala na vse mogoče načine. No včeraj sva se spred dežjem vsaj mravljic znebila, vse sva jih polovila ter izselila iz najinega trenutnega bivališča, kot tudi komarje ter muhe. Eh, nocoj je bilo dobro spati. Uspavali so naju bliski in sunki primorskega vetra. Pred nočjo sem uspela še posaditi papriko in paradižnik. Sicer za primorsko mnogo prepozno, vendar nekaj bo zraslo in imela bova še nekaj več svojega za jesti. 


primorski vrt bo  vsak čas rodil
Včeraj sva uspela pokositi še del parcele in osvoboditi fige ter češnje. Letos so dobre vendar nekoliko gnile, še posebej tiste, ki so zaraščene. Komaj čakava, da bova imela res vse svoje. Iščeva čisto svojo parcelo in tudi rada bi imela svojo prikolico. Trenutno so nama jo posodili dobro ljudje, midva pa sva jim jo v zameno dobro očistila in zakrpala luknje. Kupila sva tudi stvari, s katerimi sva jo zaščitila pred mokroto da ne propada.

ah morje


V soboto sem pa bila v Kopru na tržnici. Bilo je veselo in živahno, drugi naglasi in več jezikov, druge rastline. Zaradi izkušenj iz Ljubljane tokrat nisem takoj šla do velikih preprodajalcev sadja ampak do manjših kmetij. Nekatere je zelo zanimalo, nekateri imajo že sami ogromno znanja in delajo podobno kot jaz, nekateri so odkrito povedali, da je zanje to španska vas. Veseli me, da nisem nikjer slišala, da bi hrano, ki ostane od prodaje, metali stran, porabijo jo za sorodnike, ljudi, ki nimajo, predelavo in živali. Nekaj hrane za živali so tudi meni odstopili in moram reči, da se imajo prašiči res dobro, ker je do tako slasten korenček in jabolka. Malo je bilo za obrezati a je bilo res slastno. Moram reči, da je primorska hrana po okusu precej drugačna kot ljubljanska. Verjamem, da je to zaradi zemlje in drugačnih pogojev, saj so pridelovalci enako skrbni povsod. Hja, srečala sem tudi ljubljansko »robo« na tržnici, maline, borovnice in ribez, kar je na primorskem res redkost. 

v skromnem bivališču brez elektrike se kljub visokim temperaturam naš barjanski krompir še kar dobro drži, jem ga še jaz in to največkrat z lubenico

presne rastlinice za jest, nekaj je donacij nekaj pa kupljenega

skromno bivališče sva za silo pokrpala, grejeva se na sveče, odstopili so nama ga dobri ljudje, rabila bi svojo prikolico, bi nama jo kdo podaril?


Kmetija Bakarić

Prvo donacijo sem dobila na s Kmetije Bakarić iz Škofij, ki jih najdete izključno na tržnici Koper. Dobila sem domačo mlado solato in bučke, kaj tako slastnega še nisem jedla, solata je bila res taka, da se je topila v ustih, čeprav mi je v avtu na soncu stala cel dan.

Kmetija Brhanovi http://www.kmetija-brhanovi.si/

Druga donacija je bila tudi izvrstna, prvovrstne mlade bučke in solata. Hja, hitro so začele gniti, seveda, zadeva je ekološka, domača, ko odtrgaš na njivi takoj poješ in to je to. Zelo zelo priporočam. Najdete jih tudi na tržnici v Kopru.

Kmetija Judres

Najlepša hvala za hrano, takoj sme jo dobila in ta hrana mi je bila dana z velikim veseljem. Priporočam, je zelo okusna. Zgleda, da je primorska zemlja nekaj posebnega in da je hrana res dobra neglede iz katerega kraja prihaja. Ljudje, ki jo gojijo, pa res skrbijo, da je ekološka.
hvala za hrano in podporo - nasmeh

Veseljak pred Merkurjem Izola

Verjetno ste ga že srečali, vesel in pozitiven človek z izjemno dobro robo iz vse Slovenije, pri njemu dobite res zanimive zadeve, hvala za izvrstne neobičajne neprimorske ;-) češnje. Imajo res drug okus kot primorske, očitno ne vsebujejo toliko sladkorja. Držite pesti, da dobim večjo donacijo, baje se da, komaj čakam. Če ima kdo njegov telefon ali ga vidi, prosim, naj mi ga posreduje.



 Kmetija Bažec iz Sečovelj

Ja zagotovo ga poznate, vitek gospod, ki ima najboljšo solato na svetu, ki obstane na hladnem tudi en teden, res neverjetno. To solato, ko pridete v Koper, res morate poskusiti, vendar pridite na tržnico zgodaj v soboto, ker je takoj razgrabljena. Hvala za slastno solato, ki mi je res polepšala kosilo. Še enkrat hvala pa tudi za nasvete in prekrasen pogovor. Sicer je Gabrijel dejal, da mu je vseeno, ali objavim reklamco na netu ali ne, hm, že ve zakaj, zato še z večjim veseljem rečem, vsi k njemu po solato. Poskusila pa sem tudi njegove slive, avtohtona stara vrsta kot njegova solata, za prste obliznit in angelce pogostit. Poskusite. Hrana iz velikih centrov se s tem težko kosa.

 Nesojeni paradižnik in druge reči

 Hej hej kaj izvem ko se v drugo oglasim na tržnici v Kopru, da so me čakali s hrano in smo se zgrešili, saj so šli s štanta prej. Res škoda, dobila sem pa paradižnik. Še bolj mi je bilo žal, da smo se zgrešili. Namreč mislila sem, da imam jaz najboljši paradižnik na svetu in da ne bom našla boljšega, hej kakšna zmota, našla sem ga ;-) Ker se nam je spet mudilo bom dopolnila tale odstavek, ko jih spet srečam s podatki ter slikami.

Kmetija Marija

Priporočam, prijazna lastnika Kmetije Marija iz Kopra mi vedno podarita hrano, ki ostane, jabolka, korenje, solata, zelena, krompir ... in povem vam, da je odlična kljub temu, da ni čisto sveža oz. je za obrezat. Res res slastno. Imajo večji štant v kotu tržnice. Njihova jabolka so izjemno dobra, do sedaj takih še nisem jedla. Pa še to, cene so zmerne.

Kmetija Marija - zelo priporočam











1 komentar:

  1. Silvana hvala na lepi besedi. Pridi kaj mimo merkurja z veseljem se bo kaj naslo. Mirza

    OdgovoriIzbriši