Danes je prekrasen
sončen dan po burni in nevihtni noči. Prikolica je ječala in se
zibala na vse mogoče načine. No včeraj sva se spred dežjem vsaj
mravljic znebila, vse sva jih polovila ter izselila iz najinega
trenutnega bivališča, kot tudi komarje ter muhe. Eh, nocoj je bilo
dobro spati. Uspavali so naju bliski in sunki primorskega vetra. Pred nočjo sem uspela še posaditi papriko in paradižnik. Sicer za
primorsko mnogo prepozno, vendar nekaj bo zraslo in imela bova še
nekaj več svojega za jesti.
|
primorski vrt bo vsak čas rodil |
Včeraj sva uspela pokositi še del
parcele in osvoboditi fige ter češnje. Letos so dobre vendar
nekoliko gnile, še posebej tiste, ki so zaraščene. Komaj čakava,
da bova imela res vse svoje. Iščeva čisto svojo parcelo in tudi
rada bi imela svojo prikolico. Trenutno so nama jo posodili dobro
ljudje, midva pa sva jim jo v zameno dobro očistila in zakrpala
luknje. Kupila sva tudi stvari, s katerimi sva jo zaščitila pred
mokroto da ne propada.
|
ah morje |
V soboto sem pa bila
v Kopru na tržnici. Bilo je veselo in živahno, drugi naglasi in več
jezikov, druge rastline. Zaradi izkušenj iz Ljubljane tokrat nisem
takoj šla do velikih preprodajalcev sadja ampak do manjših kmetij.
Nekatere je zelo zanimalo, nekateri imajo že sami ogromno znanja in
delajo podobno kot jaz, nekateri so odkrito povedali, da je zanje to
španska vas. Veseli me, da nisem nikjer slišala, da bi hrano, ki
ostane od prodaje, metali stran, porabijo jo za sorodnike, ljudi, ki
nimajo, predelavo in živali. Nekaj hrane za živali so tudi meni
odstopili in moram reči, da se imajo prašiči res dobro, ker je do
tako slasten korenček in jabolka. Malo je bilo za obrezati a je bilo
res slastno. Moram reči, da je primorska hrana po okusu precej
drugačna kot ljubljanska. Verjamem, da je to zaradi zemlje in
drugačnih pogojev, saj so pridelovalci enako skrbni povsod. Hja,
srečala sem tudi ljubljansko »robo« na tržnici, maline, borovnice
in ribez, kar je na primorskem res redkost.
|
v skromnem bivališču brez elektrike se kljub visokim temperaturam naš barjanski krompir še kar dobro drži, jem ga še jaz in to največkrat z lubenico |
|
presne rastlinice za jest, nekaj je donacij nekaj pa kupljenega |
|
skromno bivališče sva za silo pokrpala, grejeva se na sveče, odstopili so nama ga dobri ljudje, rabila bi svojo prikolico, bi nama jo kdo podaril? |
Kmetija Bakarić
Prvo donacijo sem
dobila na s Kmetije Bakarić iz Škofij, ki jih najdete izključno na
tržnici Koper. Dobila sem domačo mlado solato in bučke, kaj tako
slastnega še nisem jedla, solata je bila res taka, da se je topila v
ustih, čeprav mi je v avtu na soncu stala cel dan.
Druga donacija je
bila tudi izvrstna, prvovrstne mlade bučke in solata. Hja, hitro so
začele gniti, seveda, zadeva je ekološka, domača, ko odtrgaš na
njivi takoj poješ in to je to. Zelo zelo priporočam. Najdete jih
tudi na tržnici v Kopru.
Kmetija Judres
Najlepša hvala za hrano, takoj sme jo dobila in ta hrana mi je bila dana z velikim veseljem. Priporočam, je zelo okusna. Zgleda, da je primorska zemlja nekaj posebnega in da je hrana res dobra neglede iz katerega kraja prihaja. Ljudje, ki jo gojijo, pa res skrbijo, da je ekološka.
|
hvala za hrano in podporo - nasmeh |
Veseljak pred Merkurjem Izola
Verjetno ste ga že srečali, vesel in pozitiven človek z izjemno dobro robo iz vse Slovenije, pri njemu dobite res zanimive zadeve, hvala za izvrstne neobičajne neprimorske ;-) češnje. Imajo res drug okus kot primorske, očitno ne vsebujejo toliko sladkorja. Držite pesti, da dobim večjo donacijo, baje se da, komaj čakam. Če ima kdo njegov telefon ali ga vidi, prosim, naj mi ga posreduje.
Kmetija Bažec iz Sečovelj
Ja zagotovo ga poznate, vitek gospod, ki ima najboljšo solato na svetu, ki obstane na hladnem tudi en teden, res neverjetno. To solato, ko pridete v Koper, res morate poskusiti, vendar pridite na tržnico zgodaj v soboto, ker je takoj razgrabljena. Hvala za slastno solato, ki mi je res polepšala kosilo. Še enkrat hvala pa tudi za nasvete in prekrasen pogovor. Sicer je Gabrijel dejal, da mu je vseeno, ali objavim reklamco na netu ali ne, hm, že ve zakaj, zato še z večjim veseljem rečem, vsi k njemu po solato. Poskusila pa sem tudi njegove slive, avtohtona stara vrsta kot njegova solata, za prste obliznit in angelce pogostit. Poskusite. Hrana iz velikih centrov se s tem težko kosa.
Nesojeni paradižnik in druge reči
Hej hej kaj izvem ko se v drugo oglasim na tržnici v Kopru, da so me čakali s hrano in smo se zgrešili, saj so šli s štanta prej. Res škoda, dobila sem pa paradižnik. Še bolj mi je bilo žal, da smo se zgrešili. Namreč mislila sem, da imam jaz najboljši paradižnik na svetu in da ne bom našla boljšega, hej kakšna zmota, našla sem ga ;-) Ker se nam je spet mudilo bom dopolnila tale odstavek, ko jih spet srečam s podatki ter slikami.
Kmetija Marija
Priporočam, prijazna lastnika Kmetije Marija iz Kopra mi vedno podarita hrano, ki ostane, jabolka, korenje, solata, zelena, krompir ... in povem vam, da je odlična kljub temu, da ni čisto sveža oz. je za obrezat. Res res slastno. Imajo večji štant v kotu tržnice. Njihova jabolka so izjemno dobra, do sedaj takih še nisem jedla. Pa še to, cene so zmerne.
|
Kmetija Marija - zelo priporočam
|
|
|
Silvana hvala na lepi besedi. Pridi kaj mimo merkurja z veseljem se bo kaj naslo. Mirza
OdgovoriIzbriši