nedelja, 14. junij 2015

Sadje zrelo, sadje nezrelo, sadje ... češnje, marelice in donatorji


Včeraj je bil dan, ko sem preizkusila vloženo zadevo, domačo in kruh. Dolgo časa tega že nisem jedla, ker pa ni bilo drugega, sem pojedla to. Vendar bi bilo bolje, če sploh ne bi jedla. Nenadoma so mi otekle noge, napihnile so se in voda me je v njih tiščala, dobila sem glivice na nogah, rokah, pekoč zgagast občutek v grlu, bila sem žejna, tečna, slabe volje, vse sem videla črnogledo, nič nisem mogla, ni se mi dalo gibati ... Skratka ti znaki so očitni predslakorni znaki in pomenijo, da nadledvična žleza ne dela, da ledvica ne delajo dobro oz. rabijo veliko krvi za čiščenje, ker je zakisana, da so se pojavili kristali v urinu (to mi povzroči tudi visok pritisk), šla sem tudi včekrat lulat in urin sem težko zadrževala. Imela sem špikanje v ledvicah. Slabo sem tudi spala. Naslednji dan pa sem imela boleče sklepe, kolke, križ kar pomeni, da je telo zaradi zakisanosti začelo jemati iz kosti kalcij.Včeraj sem pojedla  nekaj zelenega sadja, kupljenega v trgovskih centrih, kar je moje stanje še poslabšalo (opomba: to ne velja za vse centre in za vso sadje). Z gibanjem sem skušala ublažiti posledice, a zaman. Zjutraj je bilo bolje.
Kaj je povzročilo tako reakcijo v mojem telesu?
V prvi vtrti sol v hrani, predelanost hrane (pečen kruh, kvas, gluten, ki deluje kot lepilo), kislost hrane - bila je namreč vložena. Veliko je v njej tudi kisa in olja.



Danes je bil zanimiv dan. V  vasi sem našla divjo češnjo in na njej sovaščanko, doktorico, ki se ukvarja z reševanjem starih dreves. Bingo. To me zanima in komaj čakam, da izmenjava znanja. Namreč letos nam češnja ni obrodila, umira in ne vem zakaj.


 Osrednja tržnica Ljubljana, večji preprodajalci sadja


Potem sem vzela pot pod noge na osrednjo Ljubljansko tržnico, kjer je bilo res veliko štantov s sadjem. Najprej sem se lotila predstavitve mojega (najinega) projekta večjim preprodajalcem sadja, ki so me večinoma gladko zavrnili, da nimajo časa oz. jih ne zanima. Ena gospa pa je prijazno poklepetala z mano in dobila sem informacijo, kaj se na njenem štantu zgodi s sadjem, ki ostane od prodaje. Povedala mi je, da ga ne morem dobiti, ker ga da sestri in ostalim sorodnikom, ki so nekateri brezposelni, če ga je več skuhajo marmelado in naredijo sokove, ona pa potem to dobi. Pozdravljam njen projekt, to je res dobro delo, kjer imajo vsi nekaj od tega pa še lenobe ne podpira, tudi drugi delajo. Bravo.

 Osrednja tržnica Ljubljana, kmetije


Potem sem se odpravila v osrednji del tržnice, kjer imajo manjše štante posamezne kmetije.
Zelo zelo zanimivo je bilo. Vzeli so si več ali manj čas za mene.

Kmetija Alojz Murenc iz Kojskega  

v Goriških Brdih je imela slastne marelice. Smela sem pojesti dve in moram reči, da tako dobrih marelic še nisem jedla (če izvzamem marelic v Srbiji direktno z drevesa), so bile res prvovrstne in po besedah prijaznega mladeniča so tudi res take - prvi razred. Ja res priporočam, ker se z donacijo ni strinjal sem jih nekaj kupila in seveda, denarja mi za te marelice ni žal, je bil dobro porabljen. Moram poudariti, da so bile marelice povsem zrele in očitno danes pobrane z drevesa. Po teh marelicah sem bila zares sita, prebava mi je delala kot urica.

Kmetija Krašček, Hum 14, Kojsko


Prijazni dekleti sta se rade volje pogovarjali z menoj in mi tudi povedali zanimivo zgodbo mladeniča, ki izključno pri njih kupuje sadje in zelenjavo. Ker je od rojstva bolan, se je zdravljenja lotil sam in se pozdravil kar za pol. Gleda na kakovost hrane in jo tudi na nek način preverja. Ne vem kaj je v Kojskem ampak od tam prihaja zares dobro, odlično sadje. Danes je bila to največja donacija, dobila sem nekaj kilogramov pristnih zrelih češenj hrustavk. Zelo zelo so bile sladke in sme se jih res do sita danes najedla tako da danes ne bom jedla solate in krompirja, ker ni potrebno. Po tem obroku sme se počutila odlično.
Kar me je zmotilo, je bila še težava od včeraj, zopet sem imela preveč sladkorja v krvi, otekle noge, suho grlo, žeja. Zdaj že vem, da po takem obroku ne smem sedeti in počivati, bog ne daj se uleči. Preveč sladkorja je potrebno porabiti z aktivnostjo zato sem se takoj odpravila na bližnjo vzpetino in sem tekla ter delala na vrtu. Samo delo na vrtu pa ni dovolj, telo se mora prepotiti. No po teh atraktivnostih mi je danes bilo mnogo bolje, včeraj pa ni nič pomagalo.

slika češenj iz Facebook strani kmetije Krašček


Dušan Bergantič, tudi kmetija iz Kojskega


mi je takoj brez oklevanja daroval odlične češnje hrustavke in jih tudi priporočam, ga najdete blizu ostalih. Je vesela oseba, s katero se da res luštno poklepetati. Veliko novega mi je povedal o gojenju češenj za kar sem mu res hvaležna. Zagotovo ga še obiščem.

Informacije, znanje

Najbolj vesela sem bila vseh informacij, ki so mi jih dali pridelovalci sadja, kako zadeve skladiščijo, glede škropljenja, obiranja zrelega in nezrelega sadja in podobno. Zvedela sem, da se avtohtona jabolka lahko skladiščijo zgolj v naravnih kleteh, medtem, ko druga lahko oberejo čisto zelena in jih dajo v moderna skladišča, kar delajo veliki prodajni centri. Mali pridelovalci tega ne morejo, ker njihove komore imajo več vrst sadja in ko pride v stik s kisikom pri odpiranju komor, počasi zori zato je po okus tudi boljše. Hm, če je bolj zdravo pa še ne vem. Eksperiment gre dalje in vam poročam, ko to ugotovim.





Ni komentarjev:

Objavite komentar